5G täckningskarta i Sverige

Teknik

Den femte generationen av mobilnät växter med framfart i hela Sverige. Men denna typ nät kommer nya möjlighet att skapas då hastigheten blir snabbare och uppkopplingen ännu mer stabilt. För att få bäst upplevelse och täckning är 5G det bästa alternativet. Eftersom 5G nätet fortfarande växer finns det just nu endast tillgängligt hos de största leverantörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre. För att kunna ansluta till 5G nätet behövs både en enhet och ett abonnemang som kan användas med 5G nätet. Eftersom utbyggnaden av 5G nätet är i framfart är det svårt att veta exakt var 5G täckning finns. Enklast är att ta en titt på de olika operatörernas täckningskartor som visar ett visst geografiskt område där olika färger anger bastäckning, bra täckning till mycket god täckning.

Kolla kartor med täckning av 5g

Alla olika leverantörer har sin 5g täckningskarta online och det är därför enkelt som kund att få en överblick av respektive täckning. Därför kan man enkelt ta reda på vilken operatör som funkar bäst där man bor eller arbetar. Genom att titta på täckningskartorna kan man se att hos de flesta operatörer är täckningen väldigt likvärdig i södra Sverige med större skillnader på landsbygden och uppe i Norrland. Det kan därför vara viktigt att studera kartorna om man inte bor i de södra delarna av Sverige. Oavsett hur mycket surf man har på sitt abonnemang är det oanvändbart om man inte har tillgång till täckning.

När man studerar kartorna kan man enkelt filtrera för att kika på olika typer av täckning som 5G nät och är en bra indikation på var bäst täckning finns. Täckningskartorna stämmer ofta väldigt bra med är endast ett hjälpmedel för att få ett hum om hur täckningen är i det specifika området. För att få en mer exakt beräkning kan det vara bra att själv undersöka platsen, fråga vänner eller familj eller grannar om deras upplevelser. Det är även bra att vara medveten om att olika enheter klarar av täckning på olika sätt och att även omgivningen såsom byggnader, berg, väder eller höjdskillnader kan påverka täckningen.

För att få bäst täckning

  • Bör man undersöka och studera operatörernas täckningskartor
  • Se över vilka områden behövs täckningen som mest
  • Behövs rätt resurser, såsom smarta enheter och abonnemang
  • Undersök området själv eller fråga andra för att få en bra uppskattning
Previous
Personliga artiklar för varje intresse
Next
Ett Samsung Galaxy S21 FE-skal gör inte mobilen fulare