MTB + elcyklar = elektriska MTB-cyklar

Cykling

MTB + elcyklar = elektriska MTB-cyklar

Det är fullt möjligt att pendla till jobbet på en mountainbike, men det kommer gå långsammare än om du hade färdats på en hybridcykel. Eftersom en mountainbike är mer kraftfullt byggd är den dock enklare att hoppa upp och ner på/från trottoarer med. Om ditt mål istället är att utforska MTB-spår eller cykla i bergen behöver du utan tvekan en mountainbike. Om du väljer att köpa en MTB ur kategorin elcyklar bör du dock vara medveten om att din cykel kommer vara tyngre och mer kraftfull än vanliga MTB-cyklar. Därför kan du behöva vara mer försiktig när det gäller din egen säkerhet och även se till att inte skada naturen.

En hardtail, det vill säga en mountainbike med dämpning fram, är förmodligen tillräckligt för de flesta cyklister. Det är även möjligt att köpa en heldämpad elektrisk mountainbike. Likt andra MTB-cyklar är elcyklar framtagna för MTB-cykling gjorda för att hantera hinder såsom stenar och stockar. Elektriska mountainbikes behöver dock vara byggda på ett lite annorlunda sätt. För det första behöver de elektriska komponenterna vara tillräckligt hållbara för att hantera tuffa förhållanden. På grund av den högre sannolikheten att komponenterna utsätts för vatten bör kablar och liknande vara ordentligt förseglade.

Elcyklar för MTB-cykling: att tänka på

När det gäller kraftöverföringen bör en elektrisk mountainbike har en ganska hög sådan jämfört med andra elcyklar, gärna mellan 500 och 70 watt. Detta för att cykeln ska klara av de påfrestningar som branta backar utsätter cykeln för.

När du planerar att köpa en elektrisk mountainbike bör du också tänka på att det antal kilometer som en elcykel sägs kunna färdas på en laddning mäts i labbmiljö. När du befinner dig på ett berg är förutsättningarna helt andra. Du bör därför förutsätta att batteriet bara orkar hälften så mycket som det sägs klara, för att undvika att du fastnar på ett avlägset berg med en tung cykel och ett urladdat batteri.

Bromsarna är ett annat område som du bör ta särskild hänsyn till. MTB-cyklar är ofta utrustade med fälgbromsar, men elcyklar är mer kraftfulla och det är därför ingen dum idé att utrusta din eldrivna MTB med skivbromsar.

Previous
Teknikerna som kan förändra försäljningen av skor på nätet
Next
Hemlarm – så funkar det