Orrefors

Inredning

Oavsett var i landet man befinner sig kan man hitta glas från Orrefors. Detta klassiska varumärke har funnits med i våra traditioner sedan 1898! Innan glasbruket fanns ett järnbruk på samma plats. I takt med att lönsamheten sjönk för denna industri tog glasbruket över i allt större utsträckning. En tid in i glasbrukets historia började man tillverka kristallglas. Detta var omkring 1914 och framgången blev stor. Man var ganska snabba med att anlita konstnärer som kunda ta design och varumärke vidare. Genom att både blåsa glas och gravera desamma kunde man hitta sitt eget uttryck på ett sätt som ingen annan gjort.

Kvalitet

Det är inte bara i Sverige som Orrefors har namn om sig. Det har blivit ett varumärke som tagit sig ut i världen och som för många bär ett signum av kvalitet och hantverk. Namnet Orrefors kommer ursprungligen från Orra i Orranässjön. Fors är ett tillägg man tänker sig har en anknytning till den fors som löpte där järnbruket tidigare funnits. Hur ägarbilden sett ut har varierat en del under tiden sedan företaget grundades. Dock är det samma namn som behållits. Under 1990 köptes företaget av Kosta Boda AB och kom sedan att ingå i New Wave Group. Detta innebär att ägargruppen nu är börsnoterad och att en rad varumärken finns samlade. Orrefors Kosta Boda AB är ett av företagen i denna grupp som ännu jobbar med glasdesign. Detta hantverk är någonting som satt hela vår nation på kartan för de som har intresse av konst.

Det finns en lång historia av glaskonst i Sverige och för den med större intresse går det att besöka bruksmuseum såväl som verkstäder. I vissa av dessa kan man dessutom själv prova att blåsa glas. Glasriket är ett drömresmål för de som brinner för hantverket och det finns gott om information för den som vidare vill sätta sig in i den historia som finns tillgänglig.

Är det shopping som är intresset kan man hitta en hel del glas från Orrefors. Handlar man på nätet kan man göra fynd och hitta en hel del rabatterade priser som man har svårt att hitta någon annanstans. Under senare tid finns också möjlighet att via vissa klubbar få tillbaks pengar när man handlar. Detta är en sådan möjlighet när man handlar glas från Orrefors samt en uppsjö andra varumärken som också finns att studera.

Vilka fördelar finns med att handla cykel på nätet?

Cyklar

Genom att kombinera transport med motion så är cykeln verkligen en fantastisk produkt som alla kan få användning och glädje av. Vare sig du ska köpa en damcykel, herrcykel, barncykel, elcykel, ungdomscykel eller juniorcykel så är kan du enkelt beställa din cykel på nätet. Många e-butiker säljer kvalitetscyklar av välkända varumärken för olika typ av cykling. Det finns också prisvärda cyklar för dig som inte vill lägga ner en mindre förmögenhet på en cykel. En del cykelbutiker har både en fysiskt butik och en web-butik där man kan beställa en cykel.

Hur går ett köp av cykel på nätet till?

När du har bestämt dig från vilken web-butik du vill beställa från så har du redan kommit ganska långt i köpprocessen. När du ska köpa en cykel på nätet så finns det många e-butiker där du enkelt kan kolla lagersaldon och handla direkt i webshopen. Oftast finns flera olika betalningsalternativ där man kan använda både kreditkort, faktura eller postförskott. När du har beställt din cykel på lätet så brukar leveransen vanligtvis vara ganska snabb, förutsatt att den cykel du har valt finns i lager.

Är det säkert att beställa cykel på nätet?

Du som kund har precis samma rättigheter i en webshop som du har i en vanlig butik. Du har tre års reklamationsrätt så om något skulle visa sig vara fel på din cykel har du tre år på dig att be om att få pengarna tillbaka eller att få cykeln åtgärdad. När du köper en cykel på nätet så har du fjorton dagars ångerrätt. Det betyder att du kan upphäva ditt köp inom fjorton dagar. Det är viktigt att du sparar alla orderbekräftelser och betalningsöverföringar så att du vet precis när köpet av cykeln har genomförts.

Vill du handla cykel på nätet?

Vi tror absolut att du kommer dra nytta av alla de fördelar som finns när man shoppar på nätet även när du gör ett köp av cykel på nätet. Genom att skicka e-post till web-shopen kan du få en personlig kontakt och service. De flesta webhandlare kan man även ringa till. Tidigare var ofta priset den enda anledningen att beställa en cykel på nätet men nu har många e-butiker ett stort och bra sortiment av cyklar. Vissa e-butiker har showroom så du kan även ta en titt på cykeln samtidigt som du drar fördel av det pris som en online-butik kan erbjuda.

Överfallslam – när du känner dig otrygg

Överfallslarm

Överfallslam – när du känner dig otrygg

Många gånger är ett överfall helt oplanerat och förövaren ger sig på ett offer som man anser sig kunna bemästra. Har du ett överfallslarm så kommer omgivningen bli medveten om vad som är på väg att hända och överfallet tar slut. Ljudet från överfallslarmet är så kraftigt att angriparen i stort sett alltid springer iväg. Man ska dock alltid försöka att undvika att hamna i en hotfull situation. Välj alltid gator som är väl upplysta och där det finns mycket folk och bilar i rörelse. Undvik små folktomma gator och skogsstigar och skydda dig själv överallt med ett överfallslarm.

Var ska man förvara ett överfallslarm?

Man måste alltid räkna med att en angripare kan ta ifrån dig överfallslarmet så därför är det viktigt att man förvarar det på rätt sätt. Du kan till exempel fästa överfallslarmet på handväskan eller i fickan. Du kan också kasta iväg överfallslarmet efter att ha aktiverat det om du skulle råka ut för en hotfull situation. Ett överfallslarm bör vara ganska litet så att du enkelt kan hålla i det och ha det med dig överallt, till jobbet eller skolan och när du är ute på kvällen. En del föredrar att hålla överfallslarmet i handen för att snabbt kunna sätta igång det om det skulle visa sig nödvändigt.

Överfallslarm med olika design

Nuförtiden finns det överfallslarm som ser ut som små smycken så ingen kan ana att det i själv verket rör sig om ett larm. Det finns hjärtformade överfallslarm som man kan sätta på handväskan eller fästa på nyckelknippan. Det finns överfallslarm i olika färger och i olika storlekar. Dagens överfallslarm är enkla att bära med sig samtidigt som de ger ifrån sig ett öronbedövande ljud. När du väl har köpt ett överfallslarm bör du ta för vana att bära det med dig överallt. Annars är det lätt hänt att du inte har det på dig den dagen det verkligen behövs.

Överfallslarm –vad säger polisen?

Överfallslarm är lagliga att bära med sig överallt, även när du är ute och reser. Ett överfallslarm kan vara det som hjälper dig att ta dig ur en hotfull och otäck situation. Överfallslarm hjälper dig även mot djur som till exempel aggressiva hundar. Polisen brukar se positivt på att man använder överfallslarm. Det höga ljudet som ett överfallslarm ger ifrån sig skrämmer bort en eventuell angripare utan att ge några bestående skador eller att framkalla smärta som tårgas kan göra.

Att använda datorsupport i Malmö

Datorsupport

Att använda datorsupport i Malmö

En dator som helt plötsligt slutar fungera är en mardröm för de flesta. När man letar efter en datorsupport i Malmö gäller det att man hittar ett företag som är kompetent inom IT och som jobbar effektivt. Vi är många som använder vår dator varje dag och skulle vi behöva lämna ifrån oss den för reparation vill man vara säker på att få tillbaka den så fort som möjligt. Det är viktigt att hitta en verkstad som erbjuder datorsupport i Malmö som ställer en korrekt diagnos av datorn och som identifierar varför den inte fungerar som den ska. 

En kompetent datorsupport i Malmö 

När du lämnar in din dator för felsökning och reparation så ska du alltid be din datorsupport i Malmö om en diagnos. Den ska innehålla en tydlig förklaring om exakt varför din dator inte fungerar som den ska och vilka åtgärder som måste vidtas för att datorn ska bli återställd. Du bör få en offert med kostnadsförslag och beräknad tidsåtgång. Det är viktigt att du försäkrar dig om du verkligen får tillbaka din dator det utlovade datumet, annars riskerar du att vara utan dit dator och viktig information längre än nödvändigt. Många av oss har många viktiga filer i datorn från både jobb och fritid som vi dagligen behöver. 

En effektiv datorsupport i Malmö

Datorn är för många personer i dag ett digitalt verktyg som vi använder dagligen i många olika situationer. När det blir krångel med datorn och den inte fungerar som den ska så kan man många gånger känna sig hjälplös och därför kontakta en datorsupport i Malmö för att få hjälp. För många personer är hårddiskens innehåll mer värdefull än hårddisken i sig. Därför är det så viktigt att man hittar en datorsupport som är effektiv och som jobbar snabbt. Det är kostsamt att behöva köpa en ny dator men för många är det ännu värre att förlora det innehåll som finns i datorn. 

Olika typer av datorsupport i Malmö 

I Malmö finns en mängd olika typer av datorsupport, det viktiga är att hitta ett företag som besitter en djup kunskap inom IT. De ska kunna hjälpa till med felsökning, installera antivirusprogram och att installera en backup-lösning som gör att materialet på hårddisken sparas på en extern hårddisk med jämna mellanrum. Det är viktigt att datorsupporten gör en kopia på allt material som finns på hårddisken innan de felsöker eller byter ut någon hårdvara i hårddisken. 

Rökdetektor ökar säkerheten

Brandskydd

Om du vill känna dig riktig säker i din bostad så bör du ha några olika typer av larm, ett sådant som borde vara oumbärligt för alla är en rökdetektor. Med en rökdetektor kommer både du och hela din familj att kunna känna mer trygghet i hemmet. Tanken med en rökdetektor är att den reagerar och larmar innan en hel brand har brutit ut. En rökdetektor reagerar på värme och rök och ger dig mer tid att packa ihop det viktigaste du har i bostaden innan du lämnar den. I många hem finns det bara en rökdetektor men faktum är att en rökdetektor bara täcker cirka 60 kvadratmeter och många villor är betydligt större än så. 

Vilka rum behöver en rökdetektor? 

De flesta människor sätter upp en rökdetektor i köket vilket kan kännas logiskt i och med att där finns ofta både spis och ugn som kan orsaka en eldsvåda. Problemet med en rökdetektor i köket är att du riskerar att få många och onödiga falsklarm. Därför brukar man ge rådet att sätta upp en rökdetektor i anslutning till köket i till exempel en hall eller en korridor men inte direkt i köket. Man ska också alltid ha en eller flera rökdetektorer i närheten av sovrummen. Många bränder börjar på natten när vi sover och då är det viktigt att man blir väckt innan hela bostaden har tagit eld. 

En estetisk rökdetektor 

Traditionellt har man inte lagt så mycket energi på själva utförandet och designen av en rökdetektor. De flesta har sett ut på ungefär samma sätt och haft samma färgskalor. På senare tid finns det dock företag som tillverkar rökdetektorer som jobbar med både form och funktionalitet. Det finns rökdetektorer som har nya former och nya mönster istället för att traditionellt sett bara varit vit och rund. De nya rökdetektorerna har en stilfull design och finns i olika färger så att du kan matcha med din övriga inredning. 

Går en rökdetektor på batteri?

De flesta rökdetektorer går på batteri. Det innebär att batterierna ibland behöver bytas ut men ofta kan man ha samma batterier i flera år och ibland som så mycket som upp till fem år. Det finns även rökdetektorer som kopplas på ett eluttag men dessa används mest i fabrikslokaler. Hemma har man ofta inte eluttag på de ställen som man vill sätta upp en rökdetektor på, till exempel i taket. 

Hemlarm – så funkar det

Larm

Hemlarm – så funkar det

Ett hemlarm är ett system som är designat för att upptäcka om någon icke auktoriserad tar sig in i ditt hem, och skyddar dig mot både inbrott och skadegörelse. Det kan dessutom köpas i kombination med ett brandlarm. Här redogör vi för vad du kan förvänta dig av ditt hemlarm.

Vissa hemlarm skyddar dig enbart mot inbrott medan andra system kombinerar inbrottsskydd med brandskydd. Vi berättar nedan om båda typerna av hemlarm.

Inbrottsskydd 

Det finns många olika typer av inbrottslarm. De är olika avancerade och kommer i olika prisklasser. Allt ifrån de som bara tjuter när någon otillåtet tar sig in i ditt hem, till de som även har en kamera, och monitor med möjlighet att sköta larmet på distans, samt ett kontrollsystem för dörrar med elektriska lås, med mera. Det varierar även hur många rörelsesensorer ditt hemlarm har, samt vilken typ av sensor det har. Vilket hemlarm som passar dig bäst beror på hur stort hem du bor i, hur mycket saker av värde du har, samt hur mycket pengar du är beredd att lägga på ditt hemlarm.

Ditt inbrottslarm kan kombineras med ett övervakningssystem, det vill säga en eller flera övervakningskameror, som tillåter dig ha uppsikt både inne i hemmet och utanför. Om det mot förmodan skulle ske ett inbrott eller någon typ av skadegörelse i eller utanför ditt hem har polisen därmed större chans att finna den som begått inbrottet, eftersom personen troligtvis fångats på film.

Inbrottsskydd samt brandskydd – ett komplett hemlarm

Utöver allt som nämnts ovan vad gäller inbrottsskydd kan ett hemlarm även inkludera ett brandlarm. Om du inte redan har ett brandlarm installerat är detta att rekommendera, det är någon som varje hem bör ha. Ett brandlarm kan varna dig för brand och rökutveckling både genom ljudsignaler och genom visuella signaler, även om ljudsignaler är det vanligaste. Brandlarmet känner av både rök, värme och kolmonoxid, men kan även aktiveras manuellt. Många brandlarm är batteridrivna, och det är därför viktigt att ha koll på om batteriet skulle ta slut, och i så fall byta det.  Brandlarmet är alltså ett viktigt komplement till ditt hemlarm, och om du inte redan har ett, bör du köpa ett hemlarm där brandlarm ingår.

Vi hoppas att du hittar det hemlarm som passar dina behov och din ekonomi bäst. Tveka inte att höra av dig till en återförsäljare och berätta om dina behov så kan de hjälpa dig välja hemlarm.

MTB + elcyklar = elektriska MTB-cyklar

Cykling

MTB + elcyklar = elektriska MTB-cyklar

Det är fullt möjligt att pendla till jobbet på en mountainbike, men det kommer gå långsammare än om du hade färdats på en hybridcykel. Eftersom en mountainbike är mer kraftfullt byggd är den dock enklare att hoppa upp och ner på/från trottoarer med. Om ditt mål istället är att utforska MTB-spår eller cykla i bergen behöver du utan tvekan en mountainbike. Om du väljer att köpa en MTB ur kategorin elcyklar bör du dock vara medveten om att din cykel kommer vara tyngre och mer kraftfull än vanliga MTB-cyklar. Därför kan du behöva vara mer försiktig när det gäller din egen säkerhet och även se till att inte skada naturen.

En hardtail, det vill säga en mountainbike med dämpning fram, är förmodligen tillräckligt för de flesta cyklister. Det är även möjligt att köpa en heldämpad elektrisk mountainbike. Likt andra MTB-cyklar är elcyklar framtagna för MTB-cykling gjorda för att hantera hinder såsom stenar och stockar. Elektriska mountainbikes behöver dock vara byggda på ett lite annorlunda sätt. För det första behöver de elektriska komponenterna vara tillräckligt hållbara för att hantera tuffa förhållanden. På grund av den högre sannolikheten att komponenterna utsätts för vatten bör kablar och liknande vara ordentligt förseglade.

Elcyklar för MTB-cykling: att tänka på

När det gäller kraftöverföringen bör en elektrisk mountainbike har en ganska hög sådan jämfört med andra elcyklar, gärna mellan 500 och 70 watt. Detta för att cykeln ska klara av de påfrestningar som branta backar utsätter cykeln för.

När du planerar att köpa en elektrisk mountainbike bör du också tänka på att det antal kilometer som en elcykel sägs kunna färdas på en laddning mäts i labbmiljö. När du befinner dig på ett berg är förutsättningarna helt andra. Du bör därför förutsätta att batteriet bara orkar hälften så mycket som det sägs klara, för att undvika att du fastnar på ett avlägset berg med en tung cykel och ett urladdat batteri.

Bromsarna är ett annat område som du bör ta särskild hänsyn till. MTB-cyklar är ofta utrustade med fälgbromsar, men elcyklar är mer kraftfulla och det är därför ingen dum idé att utrusta din eldrivna MTB med skivbromsar.

Teknikerna som kan förändra försäljningen av skor på nätet

skorTeknik

Teknikerna som kan förändra försäljningen av skor på nätet

Utvecklingen på de flesta områden går idag snabbare än någonsin tidigare. Detta gäller såväl bakom kulisserna som på konsumentnivå, och skoföretagen anammar i allt högre grad den nya tekniken. Det finns också goda anledningar för dem att göra detta. Den rikliga kunddata som idag finns att tillgå har till exempel gjort det möjligt för e-handlarna att rikta sig till olika kundgrupper på ett helt annat sätt än vad som tidigare var möjligt. Här kikar vi på några av de tekniker som inom en snar framtid kan komma att förändra det sätt på vilket vi köper skor på nätet.

3D-skrivare

Den ursprungliga tanken med 3D-skrivaren var att konsumenter skulle kunna skriva ut sina egna produkter i hemmet. Även om marknaden för skor på nätet inte riktigt är där än, har de lägre priserna på 3D-skrivare gjort denna teknik tillgänglig för ett större antal skotillverkare. Detta driver utvecklingen framåt och inom en snar framtid kan 3D-utskrifterna vara mer omfamnade av allmänheten.

Smarta skor

Det räcker inte längre att bara se bra ut, utan framtidens produkter behöver även innehålla innovativ teknik. Redan idag finns det både kläder och skor på marknaden som innehåller teknik som bland annat kan spåra hur långt du springer. Det finns även skor som är tänkta att kunna ändra färg och design med hjälp av reaktiva textilier och små LED-lampor.

Det handlar dock inte bara om det rent estetiska, utan genom att lysa rött, grönt eller blått ska du som löpare kunna se huruvida du håller tiden, ligger före eller ligger efter. Experter på området tror att kunder som i framtiden köper ett par sneakers i själva verket köper 1 miljon par med tanke på alla färgmöjligheter som ett enda par skor ger.

Datainsamling

Idag är det uppenbart att data är viktigare för företag än någonsin tidigare. De företag som använder sig av data om till exempel kunder kan särskilja sig från mängden och se hur kunderna använder produkterna. I framtiden tror vissa experter att företagen via webbkameror i kundernas garderober, alternativt via befintliga övervakningssystem, ska kunna se vilka skor och färger kunderna använder mest. Denna data kan sedan användas för att fatta mer välgrundade beslut kring olika produkter.

Men medan vi väntar på framtiden kan vi njuta av det idag moderna sätter att köpa skor online och få de hemskickade, det är faktiskt framtiden jämfört mot tidigare.

Ett uppsving på internet

Turbaserat

Marknaden för onlinespel är en av de snabbast växande i Sverige just nu. Du kan spela på nästan vad som helst. Om du inte är sportfantast kan du istället välja att lägga dina pengar på vem som ska vinna melodifestivalen, när jordens befolkning ska överstiga 8 miljarder eller vem som vinner nästa riksdagsval. Du kan spela bingo eller delta i tävlingar. Det finns bolag som specialiserar sig på frågetävlingar och kunskapsbaserade casinospel online. Om du har några extra kronor att sätta sprätt på, är möjligheterna nästintill oändliga.

I Rain Mans fotspår

Om du istället vill följa i Dustin Hofman och Rain Mans fotspår och testa lyckan vid blackjack-bordet, har du tidigare varit tvungen att söka dig till statligt reglerade casinon i storstäderna. I och med casinots intåg på nätet har fler och fler valt det avsevärt enklare alternativet att helt enkelt logga in och spela hemma i soffan. Bara under januari 2017 har 18 nya onlinebaserade casinon startats. Och i och med ett förväntat regeringsförslag, kommer den siffran bara att stiga.

Nya spelregler

Den svenska staten har idag monopol på spelmarknaden, men det kan komma att ändras. I mars 2017 kommer regeringen lägga fram ett förslag på hur den svenska spelmarknaden kan reformeras. Det spelmonopol staten idag reglerar ses som förlegat. Efter bl.a. kritik från EU-kommissionen kommer troligen monopolet ersättas med ett licenssystem för de idag oreglerade bolagen. Ett licenssystem skulle innebära att staten får bättre översikt över de spelbolag som är verksamma i Sverige med följd att säkerheten för svenska spelare förbättras. När fler bolag kan konkurrera på lika villkor kommer fler oseriösa aktörer att tvingas bort från marknaden.

Nätcasinot är här för att stanna. I takt med att konkurrensen ökar kommer fler och fler bolag erbjuda mer och mer innovativa idéer för att locka kunder. Människan är risktagande i sin natur. Vi tycker om adrenalinkicken som följer med spel och dobbel och om du är en av alla adrenalinsuktande hobbyspelare där ute, så har 2017 ett och annat i lager för dig.

Traditionell inredning med stil

Inredning

När man skall inreda sitt hem, sitt kontor, semesterlägenheten eller garaget därhemma, är det bra om allting blir rätt från början! De flesta kanske har upplevt hur man snabbt försöker komma tillrätta för att sedan börja om från början när det inte blev som man hoppats. Den som är inne på inredning och som har erfarenhet av att dekorera hemmet på alla upptänkliga sätt, kanske också tittar på trender eller skolor inom heminredning. Feng shui är en inredningsstil som fått fäste i hela världen. Det handlar till stor del om människans relation till naturen och hur man får balans i sinnet av att ha ordning i hemmet.

Taoism, Dao och Qi

Det är svårt att helt och fullt redogöra för vad Feng shui är och hur det påverkar vårt hem. I Kina med flera länder i Asien, är detta någonting som genomsyrar såväl arkitektur som inredning. Här i Europa är det mer en fråga om inredningstrender samt wellness. Grundidén är att den energi som rör sig genom universum skall kunna flöda i hemmet. Om man inreder eller bygger på ett felaktigt vis, hämmar man den rörelse som förnyar och bygger upp!

Dessa tankar grundar sig på såväl taoistiska som daoistiska filosofier och att redogöra för dessas grund och funktion är ett arbete som kräver år av studier. Det vi i vardagligt tal diskuterar när det är fråga om Feng shui i inredning, är att vi påverkas av allting omkring oss. Såväl inredning som material och färger. Genom att vara noga i hur vi inreder våra hem kan vi med andra ord påverka hur vi mår i dessa rum. För många är tankarna om Feng shui någonting som finns med som en naturlig känsla i all interiör, men det finns också en rad skillnader som gör sig påminda när man sätter sig in i ämnet.

Intressant är hur vi i allt snabbare takt tar till oss trender inom hälsa och välmående! Det finns en stor och utbredd tanke om att vi kan må bättre genom förändring och det kan finnas en sanning i detta. Hur som helst kan man utgå ifrån att vi över tid kommer att kunna forma tillvaron utifrån ännu fler intressanta tankar.

  • 1
  • 2