Rökdetektor ökar säkerheten

Brandskydd

Om du vill känna dig riktig säker i din bostad så bör du ha några olika typer av larm, ett sådant som borde vara oumbärligt för alla är en rökdetektor. Med en rökdetektor kommer både du och hela din familj att kunna känna mer trygghet i hemmet. Tanken med en rökdetektor är att den reagerar och larmar innan en hel brand har brutit ut. En rökdetektor reagerar på värme och rök och ger dig mer tid att packa ihop det viktigaste du har i bostaden innan du lämnar den. I många hem finns det bara en rökdetektor men faktum är att en rökdetektor bara täcker cirka 60 kvadratmeter och många villor är betydligt större än så. 

Vilka rum behöver en rökdetektor? 

De flesta människor sätter upp en rökdetektor i köket vilket kan kännas logiskt i och med att där finns ofta både spis och ugn som kan orsaka en eldsvåda. Problemet med en rökdetektor i köket är att du riskerar att få många och onödiga falsklarm. Därför brukar man ge rådet att sätta upp en rökdetektor i anslutning till köket i till exempel en hall eller en korridor men inte direkt i köket. Man ska också alltid ha en eller flera rökdetektorer i närheten av sovrummen. Många bränder börjar på natten när vi sover och då är det viktigt att man blir väckt innan hela bostaden har tagit eld. 

En estetisk rökdetektor 

Traditionellt har man inte lagt så mycket energi på själva utförandet och designen av en rökdetektor. De flesta har sett ut på ungefär samma sätt och haft samma färgskalor. På senare tid finns det dock företag som tillverkar rökdetektorer som jobbar med både form och funktionalitet. Det finns rökdetektorer som har nya former och nya mönster istället för att traditionellt sett bara varit vit och rund. De nya rökdetektorerna har en stilfull design och finns i olika färger så att du kan matcha med din övriga inredning. 

Går en rökdetektor på batteri?

De flesta rökdetektorer går på batteri. Det innebär att batterierna ibland behöver bytas ut men ofta kan man ha samma batterier i flera år och ibland som så mycket som upp till fem år. Det finns även rökdetektorer som kopplas på ett eluttag men dessa används mest i fabrikslokaler. Hemma har man ofta inte eluttag på de ställen som man vill sätta upp en rökdetektor på, till exempel i taket. 

Previous
Hemlarm – så funkar det
Next
Att använda datorsupport i Malmö